Vägvisare

Det var ett duktigt skollag från Snäckebackskolan som fick fart på handbollen i Ronneby. Skollaget hade gymnastikläraren Kenneth Allansson som ledare, han hade bl a spelat handboll i Trelleborg och fick snabbt eleverna att gilla spelet med del lilla bollen. 1975 vann skollaget skolmästerskapet och segern gav mersmak. På den tiden fanns det i Ronneby ingen handbollklubb och därmed ingenstans att träna.

histo

Ronneby genom tiderna!

Avstampet

På initiativ av ledaren Kenneth Allansson och spelare som Tommy Andersson, Mats Fager, och Clas Jarflod bildades 1976 Ronneby Handbollklubb.
Första inledande mötet hölls den 3 september 1976, 20 personer dök upp.
Med stort stöd från Blekinge Handbollförbund bildades den första styrelsen och det första sammanträdet ägde rum den 22 september samma år. Till ordförande valdes Lars Andersson, till kassör Hans Nyman, till sekreterare Hans Hansson. I styrelsen ingick också stadsdirektör Eskil Ferm som överlämnade en bankbok från den nedlagda handbollklubben Brunnspojkarna. På kontot fanns 68.45 kr. Även Blekinge Handbollförbund överlämnade ett startbidrag på 1 500 kr.

Utveckling

Nu fanns både klubb och spelare men det var lite värre för klubben att få speltider i komunens två hallar, Kallinge- och Ronnebysporthall. När Eringsboda SK lämnade återbud sin träningstid i Kallingehallen mellan kl 21-22 öppnade det upp för klubben att starta både ett korplag, samt a- och b-pojklag.
Seriespel påbörjades under december 1976. Första matchen spelades på bortaplan mot Mörrum tyvärr inledde A-pojkarna med förlust, 18-14.

Ett viktigt framsteg för RHK var när den finske landslagstränaren Clas Åström kom till Ronneby. Han fick anställning som gymnastiklärare och satte genast igång med handboll på sina lektioner. Föreningen fick en ny kick och tackvare hjälp med ledarutbildning kom handbollskolan för flickor och pojkar födda 1971-1972 igång. Flicklaget vann Buster Cup i Blekinge 1982.

1983 kom herrarnas a-laget trea i div 3 och b- pojkarna blev samma år distriktsmästare.

Farmareklubb

Nästa steg i utvecklingen kom 1984 när RHK staratade en farmareklubb. Syftet var att få fram ett reservlag till div 2- laget. En etablerad handbollstränare, Börje Svensson, inhämtades från Karlskrona. Tyvärr fick Börje snabbt problem med att samla laget till träning då många av ungdomarna studerade på annan ort eller arbetade. Detta gav utslag i tabellen där laget endast lyckades skrapa ihop 7 poäng.

RHK

Ronneby Handbollklubb är idag en etablerad klubb och det är ungdomarnas framgång som ska utgöra plattformen för den framtida verksamheten.

Huvudpartners

KPMG